Cosmograph Daytona: de Newman wijzerplaten
De Newman wijzerplaat, de versie die het meest verbonden is met de autoracerij, ontstond in samenwerking met Rolex dat de officiële tijdwaarnemer was op de circuits van Daytona, Florida en Le Mans, Frankrijk.
Op de markt nadat ref 6239 uitkwam in het begin van de 60er jaren en ook wel ‘exotic’ of ‘tropical’ genoemd, werd hij al snel de Paul Newman genoemd door Italiaanse verzamelaars omdat hij door de acteur gedragen werd bij de promotie van de film ‘Winning’ op filmposters voor de Italiaanse markt. In de film droeg de acteur een Rolex maar niet een chronograaf Daytona met ‘exotic’ wijzerplaat. Echter, bij meer dan een gelegenheid was de acteur te zien met Rolex met de wijzerplaat waaraan hij zonder het te weten de naam had gegeven.
Gekarakteriseerd door de 3D vorm gecreëerd door de verschillende niveaus tussen wijzerplaat, tellers en de chronografische seconden ring werd de wijzerplaat op alle hand opwindbare Daytona chronograaf refs gebruikt, met uitzondering van de gouden modellen met ref 6269 en 6270.
De tweekleurige versie ontstond met een licht gekleurde achtergrond, zwarte tellers en een zwarte chronografische seconden ring.
De Daytona signatuur, alleen aanwezig op de modellen met ‘push-down’ knoppen (refs 6239, 6241, 6262 en 6264), was altijd gelokaliseerd boven de uren teller op 6 uur; in rood geprint op de stainless steel modellen en in kleur, contrasterend met de achtergrond van de wijzerplaat, bij de gouden modellen. Op de wijzerplaten bedoeld voor de modellen met ‘screw-down push’ knoppen (refs 6240, 6263 en 6265) ontbrak de Daytona signatuur.
De driekleurige wijzerplaat, alleen voor de stainless steel modellen, was beschikbaar in twee versies met een lichte of een donkere achtergrond, tellers en seconden ring in een contrasterende kleur en de ’60th scale’ in rood. De Daytona signatuur was altijd geprint in rood boven de uren teller op 6 uur.
Hieronder enkele afbeeldingen van de verschillende refs van de Cosmograph Daytona Paul Newman:
Ref 6239:
Ref 6240:
Ref 6241:
Ref 6262:
Ref 6263:
Het is nu interessant te gaan kijken naar, op het oog vaak minieme, kenmerken die tekenend zijn voor de wijzerplaten van de Newman Daytona’s.
De seconden teller op 9 uur, bestaand uit verhoogde concentrische ringen die iets lager liggen dan de wijzerplaat, ligt dichterbij de seconden ring dan de minuten teller op 3 uur. Over het algemeen volgen de gedrukte indexen de verticale rand die ontstaan is door het hoogteverschil teller/wijzerplaat. De horizontale ligger van de ’15’ heeft een meer uitgesproken serif (uitsteeksels aan de uiteinden van een letter of cijfer) dan de ’45’. Met de positie van de uiteinden van de indexen ontstaat een perfecte cirkel waarlangs de armen die de seconden aangeven eindigen.
De kenmerken van de minuten teller op 3 uur zijn vergelijkbaar met bovengenoemde teller. Wat echter opvalt is dat het getal 3 van deze teller verschilt van de andere getallen. Het heeft meer uitgesproken serifs en de onderste curve van de 3 is iets langer dan de bovenste. De uiteinden van de indexen vormen een perfecte cirkel. Interessant om te zien is dat de ‘Mercedes ster’ tussen 10, 20 en 30 bij 10 en 20 stopt bij de getallen terwijl deze bij de 30 eerder ophoudt.
De Rolex signatuur is gecentreerd onder de kroon en hier valt op dat de serifs minder uitgesproken zijn en dat de horizontale ruimtes meer uitgesproken zijn.
In de woorden Rolex en Cosmograph zijn ook verschillen te zien (serif).
De uren teller bestaat uit verhoogde concentrische ringen en ligt iets lager dan de wijzerplaat. Over het algemeen volgen de indexen de verticale wand ontstaan door het hoogteverschil teller/wijzerplaat. De getallen hebben serifs en geaccentueerde horizontale ruimtes, met name de ‘6’ en de ‘9’ met open rondingen. Voor de stainless steel modellen is de Daytona signatuur geprint in rood met het klassieke serif font van de standaard wijzerplaten en bevindt zich boven de ronding van de uren teller.
De uren indexen zijn in glanzend metaal. Ze zijn aangebracht langs de seconden ring. De index bij de uren teller op 6 uur bevindt zich verder van de seconden ring dan deze bij de seconden teller op 9 uur.
De seconden ring ligt lager dan de wijzerplaat, altijd in een contrasterende kleur, en is gemaakt van een korrelig materiaal met opaque finish. Gecentreerd aan de bovenkant onder de kroon op 12 uur.
Het T SWISS T signatuur bevindt zich op 6 uur op de seconden ring, gepositioneerd tussen 29 en 31 seconden. Geprint in een met de ring contrasterende kleur valt op dat de horizontale ligger van de rechter T langer doorloopt naar rechts.
Een interessante variant is deze waarbij T SWISS T geprint is in rood. Aan het einde van de 60er jaren is deze signatuur bij sommige modellen met een kleine deformatie geprint die de bijnaam ‘sing a song’ kreeg. De grootte hiervan kan van model tot model verschillen.
Twee foto’s van respectievelijk de standaard versie en de ‘sing a song’ variant:
Ter afsluiting nog twee advertenties voor de Rolex Cosmograph Daytona ‘Paul Newman’:
Jaap Bakker