• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

Archive for juli, 2014

Blake welted Scarpe di Bianco monk straps: een tijdloze ervaring
by admin

sb:dibianco-logo

sb:model sb869 monk
Model SB869 monk strap

In 2009 start William White, samen met een mede-oud collega bij Sutor Mantellassi, het schoenmerk Scarpe di Bianco. ‘Scarpe’ is Italiaans voor schoenen en ‘Bianco’ de naam van de oprichter.
In hun atelier in de buurt van Napels maken de artiesten van Scarpe maximaal 25 paar schoenen per dag omdat alles met de hand gebeurt, inclusief het kleuren van de verschillende leersoorten. Verschillende modellen zijn onder andere de Brogue, de Monk Strap en de Loafer.

sb:model sb750 brogue
Model SB750 Brogue

sb:model sb831 monk
Model SB831 Monk

sb:model sb145 loafers+sky blue pants
Model SB145 Loafers

Alle modellen worden gemaakt volgens vijf verschillende constructies: Black Rapid, Goodyear, Norwegian, Blake en Bologna (gemaakt met rubber voor flexibiliteit en comfort).

sb:blake construction
Blake construction

sb:Goodyear construction
Goodyear construction

sb:norwegian construction
Norwegian construction

sb:cons Blake
Blake: deze constructie is erg populair bij de beter gemaakte schoenen, vooral in Italië. Deze manier is eenvoudiger dan de methode met een rand (‘welt’). Een enkele rij steken verbindt de binnenzool met het materiaal van de schoen en de buitenzool. De steken bevinden zich in de schoen en worden gemaakt door een machine die uitgevonden is door Reed Blake. Soms wordt deze methode de McKay constructie genoemd omdat Blake het patent verkocht heeft aan Gordon McKay.
Schoenen die gemaakt zijn volgens de Blake constructie zijn wat soepeler dan deze die volgens de Goodyear welted constructie zijn gemaakt omdat ze minder lagen hebben. Nadeel van de Blake constructie is dat de enkelvoudige rij steken door alle lagen heengaat en er dus vocht van buiten in de schoen kan komen.

sb:cons Goodyear
Goodyear: de Goodyear welted constructie is vooral populair bij Engelse schoenmakers en bij veel klanten vanwege de stevige en strakke uitstraling. Bij deze constructie is er sprake van een rand (‘welt’) die door een Goodyear Stitch en een Lock Stitched Seam vastzit aan de binnen- en buitenzool en het bovenmateriaal. Een schoen gemaakt volgens deze constructie is beter waterbestendig dan een gemaakt volgens de Blake constructie. Boven zit er tussen de binnenzool en de zool een laag kurk die zich gaat vormen naar de voet van de drager wat het draagcomfort vergroot.

sb:cons Norwegian
Norwegian: ook dit is een welted constructie die ook vaak Norvegese genoemd wordt. Het grootste verschil met de Goodyear constructie is dat de Norwegian is opgebouwd uit een bovenlaag die naar buiten is gekeerd en rust op de zool. Een rij steken verbindt de welt met de ‘rib’ van de binnenzool en een andere rij verbindt de bovenlaag met de zool. Omdat de bovenlaag naar buiten is gekeerd kan er geen vocht in de schoen komen via de verschillende steken.

sb:cons Black Rapid
Black Rapid: in het Italiaans ‘Suola Due Strati’ genoemd is Black Rapid een hele oude constructie die waarschijnlijk de beste verhouding geeft tussen prijs en kwaliteit. In functie gelijk aan de Goodyear constructie heeft de Black Rapid twee zolen waardoor hij zeer solide is maar tegelijkertijd heel elegant en licht. Eenmaal op de leest worden de buitenlaag en de eerste zool met elkaar verbonden door een inwendige Blake Stitch en vervolgens wordt de tweede zool vastgemaakt met een Rapid Stitch. Door het systeem met twee zolen is deze stevige constructie beter water resistent dan schoenen gemaakt met de Blake constructie.

Tenslotte nog enkele foto’s van dit fantastische schoenmerk dat op dit moment helaas vrijwel alleen in de USA te krijgen is:

sb:3378 D width round toe
sb:alligator pancha alligator cioccolato
sb:calf skin legno
sb:calf verde sombrero
sb:flexible:thin sole
sb:mezza gomma sole
sb:model sb719 boots
sb:model sb871 lace-up

Jaap Bakker

juli 21st

19:27
Schoenen

Uw John Lobb schoenen zijn eindelijk klaar, nu het horloge nog
by admin

jl:logo

In 1829 wordt in Cornwall, in het zuid-westen van Engeland, John Lobb geboren. Op jonge leeftijd verruilt hij Cornwall voor Londen om daar leerling laarzenmaker te worden.

John Lobb (1829-1895)

John Lobb (1829-1895)

Na een succesvolle periode in Australië waar hij voornamelijk laarzen maakt voor de kompels in de goudmijnen (de zogenaamde ‘gold rush’) keert Lobb terug naar de UK. In 1863 krijgt hij de titel van officiële laarzenmaker voor de Prince of Wales en in 1866 opent John Lobb zijn winkel op 296 Regent Street.

jl:296 RS 1866
John Lobb’s winkel op 296 Regent Street. Op de halve manen boven de ramen staan de Koninklijke tekens van de Prince of Wales en de Duke of Edinburgh

In 1902 opende Lobb een winkel in Parijs waardoor het internationale clientèle verder toenam. Na de oorlog maakte het bedrijf een periode van bloei door waarin klassieke modellen als de William ‘monk’ shoe en de Lopez loafer werden ontwikkeld.

jl:Lopez loafer
Lopez loafer

jl:William 'monk' shoe
William ‘monk’ shoe

In 1976 wordt John Lobb overgenomen door de Hermes Group waarbij alleen de activiteiten in Londen in handen blijven van de familie.

jl:by-request titel

jl:ashill By Request
Ashill By-Request

jl:Chapel IV crocodile
Chapel IV crocodile

jl:westminster By Request
Westminster By-Request

jl:John Hunter Lobb at the bench 1981
John Hunter Lobb at the bench in 1981

jl:LOBB_004_BPH-last-racks
Het Lobb archief voor alle gebruikte leesten

Tot deze overname maakte Lobb alleen handgemaakte schoenen op bestelling maar Hermes vindt het belangrijk een ready-to-wear collectie op de markt te brengen welke in 1982 geïntroduceerd wordt. In 1994 opent John Lobb een nieuwe werkplaats in Northampton waar de ready-to-wear lijn wordt ontwikkeld en met de hand wordt gemaakt. John Lobb hanteert een ‘190-step manufacturing process’ voor elk paar ready-to-wear schoenen.

jl:190 steps

jl:Luffield JB
In de Bondfilm ‘Casino Royale’ uit 2006 droeg Daniel Craig als James Bond zwarte John Lobb’s, model Luffield

jl:Driver
Een van de nieuwe, meer sportieve ready-to-wear modellen van John Lobb, de Driver

IS ER EEN HORLOGE DAT MET DEZELFDE BEZIELING GEMAAKT WORDT ALS DE SCHOENEN VAN JOHN LOBB?

Als u in Nederland woont hoeft u hiervoor niet heel ver te reizen, de tocht voert namelijk naar Oldenzaal. Hier bevinden zich de ateliers van GRONEFELD Exclusive Timepieces.

jl:pand Gronefeld

Het is in 1912 dat de basis wordt gelegd voor de huidige generatie Gronefelds als horlogemaker. Johan Gronefeld begint in dat jaar als horlogemaker in Oldenzaal, hij onderhoudt dan ook alle kerkklokken in de gemeente, en in 2014 is Gronefeld Exclusive Timepieces nog steeds gevestigd in hetzelfde pand. Tim en Bart Gronefeld zijn de hedendaagse vaandeldragers van het zeer bijzondere horlogemerk Gronefeld.
Na eerst hun sporen verdiend te hebben bij een aantal exclusieve Zwitserse horlogemerken besluiten ze in 2008 met hun eigen merk te beginnen. Het eerste model dat ze onder eigen naam op de markt brengen is de GTM-06 Tourbillon Minute Repeater.

jl:Gronefeld gtm-06
jl:Gronefeld gtm-06 achterkant
Gronefeld GTM-06 Tourbillon Minute Repeater in platina

2010 is het jaar dat het tweede model van Gronefeld uitkomt, de One Hertz.
Dit model is het eerste in serie geproduceerde horloge ter wereld met een onafhankelijke ‘dead second’ (de secondewijzer loopt niet door maar tikt zoals in een niet-mechanisch horloge; dit fenomeen verklaart ook de naam). Het kaliber G-02 is volledig nieuw ontwikkeld.
In de jaren erna volgden een reeks modellen onder de One Hertz vlag.

jl:Gronefeld-One-Hertz-Nocturne-Teckniek-1
Gronefeld One Hertz Nocturne Techniek

jl:Gronefeld-One-Hertz achterkant
Zicht op het prachtige G-02 kaliber

De One Hertz wint in 2011 de Innovatie prijs in de 0024 WatchWorld Watch of the Year wedstrijd en in hetzelfde jaar werd het uitgeroepen tot Watch of the Year door de leden van het invloedrijke horlogeforum Timezone.

Een ander prachtig horloge van Gronefeld is de Parallax Tourbillon/1912. De stalen versie is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 12 stuks.
De definitie van ‘parallax’ is de ogenschijnlijke verandering in positie van een object als de observator zijn positie verandert.
Om het fenomeen van parallax zoveel mogelijk tegen te gaan als de secondewijzer vanuit bepaalde hoeken wordt bekeken, zit de wijzer uitzonderlijk dicht tegen de buitenste ring met de indexen voor de secondes.
Een ander opvallend kenmerk van dit horloge is dat de kroon niet uitgetrokken kan worden maar alleen ingeduwd. Dit om mogelijke beschadiging van de kwetsbare kroon tegen te gaan. Er zijn twee standen mogelijk die op de wijzerplaat worden aan gegeven, ‘S’ voor time setting en ‘W’ voor winding. Wanneer de ‘S’ stand wordt gekozen lopen zowel de tourbillon kooi-brug als de secondewijzer door tot hun respectievelijke 12 uur stand waar ze blijven staan als de tijd wordt aangepast.

jl:Parallax_1912_Front_SS
jl:Tourbillon_Cage_G-03_Front
jl:Parallax_Calibre_G-03_Dial_side
jl:Parallax_RG_Back

Hieronder volgen de technische specificaties van Gronefeld voor de Parallax Tourbillon:

Movement

Caliber G-03
Flying tourbillon, synchronized hacking seconds, hand-wound mechanical movement, push-to-wind/push-to-set crown, power reserve indicator, function indicator setting

No. of parts
278 components

No. of jewels
27 jewels set in gold chatons

Power reserve
72 hours

Gearing
Gearing Direct gear train to avoid a friction spring for the center seconds hand by means of an additional wheel and pinion

Tourbillon
One-minute flying tourbillon cage pivoted on ceramic ball bearings
Upper Cage Bridge with single arm. Fabricated in stainless steel
Lower Cage fabricated in stainless steel

Balance wheel
Variable-inertia balance wheel with timing screws (diameter 10 mm)

Frequency
21’600 vibrations/hour

Balance spring
Free sprung with Phillips terminal overcoil curve, Geneva-style stud

Escapement
Lateral Swiss lever escapement

Main Plate
Spotted and snailed rhodium plated nickel silver

Bridges
Stainless steel X46 Cr13, bevels polished by hand, micro-blasted centre and spotted underneath
Circular grain on the top
Relief engraved in the micro blasted surface

Winding-setting
Crown with push function to chose between winding or setting

Hacking seconds
In setting position the cage and seconds-hand will stop at 60 seconds

Power reserve
Classic Breguet mechanism by means of a cone moving up and down on a treaded barrel arbor

Indications
Small hours and minutes at 1 o’clock
Visible tourbillon cage at 7 o’clock
Large center seconds on a raised seconds dial to minimalize parallax error
Power Reserve indicator
Winding – Setting indicator

Case and dial

Material
Stainless steel (1912)

Dial
Solid Sterling Silver 925, frosted surface with diamond cut bevels
Hour- Minutes dial, raised Seconds Dial
Power reserve indicator
Setting-winding indicator

Sapphire crystals
Domed sapphire crystal on the front with hard antireflective coating on both sides
Flat sapphire crystal on the back with hard antireflective coating on both sides

Finishing
Polished bezel and centre band with hand-finished straight graining

No. of components
68 components

Case dimensions
43 mm x 12.5 mm

Water resistance
3 atmosphere – 30 meters – 100 feet

Crown
Gold with engraved with “G” logo and push to set/wind function

Hands
Extended Lancette hands, flame-blued steel and hand polished centers, large counter poised seconds hand

Strap
Hand-sewn mat brown, alligator leather with Red Gold Au750 5N buckle, engraved with Grönefeld logo

John Lobb en Gronefeld, een zeldzaam mooie combinatie.

Jaap Bakker

juli 13th

15:19
Horlogemerken

Schoenen