De Explorer II met oranje 24 uurs hand: de Steve McQueen Rolex
Zoals in bijgaande foto van Steve McQueen te zien is draagt hij hier geen Rolex Explorer II maar een Submariner ref 5512. Daarnaast is bekend dat hij ook een Submariner ref 5513 bezat maar een Explorer II ref 1655 is nooit te zien geweest om zijn pols. Het zal daarom altijd een raadsel blijven waarom Italiaanse verzamelaars de ref 1655 als de Steve McQueen Rolex bestempeld hebben.
De Rolex Explorer II ref 1655 werd geïntroduceerd in 1971. Het uurwerk was een kaliber 1570 of 1575 en in essentie was dit model een GMT met een gefixeerde stainless steel omlijsting met een 24 uurs aanduiding. Het horloge had een zich onderscheidende wijzerplaat met een extra uren wijzer die speciaal ontworpen was voor speleologen. Deze mensen, aldus Rolex, ‘verloren snel iedere notie van tijd: ochtend, middag, dag of nacht’. De extra uren wijzer, of 24 uur, zou de onderzoekers duidelijk maken of de 4 op de wijzerplaat stond voor 4 uur a.m. of p.m.
Wijzerplaat, kast (driedelig) en uurwerk zijn gesigneerd. De diameter bedroeg 39 mm en de dikte was 14 mm.
Bij de introductie van ref 1655 was de seconden wijzer recht en de extra uren wijzer was helder oranje (zie bovenstaande foto). In 1974 werd een lichtgevende stip aangebracht op de seconden wijzer en bij de modellen na 1975 was de 24 uurs wijzer stralend rood van kleur. De ref 1655 werd geproduceerd tot 1985.
Op de bovenste foto staat een vroege 1655. Nog een opvallend verschil met het latere model (onderste foto) is dat de print op de 24 uurs omlijsting klein is; bovendien is de print dichterbij de wijzerplaat kant van de omlijsting dan bij het latere model.
Enkele technische specificaties van het kaliber 1570:
– rhodium-plated
– 26 jewels
– ‘straight-line’ lever echappement
– monometalen balans afgesteld op 5 posities en temperatuur
– schokdemper
– zelf compenserende Breguet balans veer
– Microstella regulerende schroeven
– ‘hack’ mechanisme
Afb.: kaliber 1570
Er is een debat gaande over vanaf wanneer de oranje wijzer niet meer gebruikt werd op de wijzerplaat. Referentieteksten lijken overeen te komen dat de oranje wijzer gebruikt werd tot het midden van de jaren 70. Des te interessanter is het dat vele 1655’s die geproduceerd werden na het midden van de jaren 70 en zelfs nog in de 80er jaren een oranje 24 uur wijzer hebben. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de rode handen verkleurd zijn in oranje, net zoals bekend is dat oranje wijzers verkleuren in geel.
De Explorer II was gedurende zijn productieperiode van 1971 tot 1985 geen populair model van Rolex. De wijzerplaat was rommelig en sommigen vonden hem zelfs onleesbaar. Des te fascinerender is het dat tegenwoordig de ref 1655 zeer geliefd is onder verzamelaars en dat de prijs nu schommelt rond de 12.000 euro.
Hieronder nog enkele fraaie foto’s van de ref 1655 met de bijbehorende papieren:
Jaap Bakker
Geef een reactie